Ερευνητές

Στο εργαστήριο εργοδοτούνται σήμερα τρεις επιστημονικοί συνεργάτες που ο καθένας σχεδιάζει, συντονίζει και εκπονεί μελέτες στα πλαίσια των ερευνητικών παραμέτρων του εργαστηρίου με κύρια ερευνητική υπεύθυνο την Δρ. Κάκια Πετεινού.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ 

Κάκια Χρ. Πετεινού – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης, πρόγραμμα Λογοθεραπείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

H Κάκια Πετεινού γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Δομέτιο στη Λευκωσία και αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα» από το Γυμνάσιο Θηλέων Κύκκου. Κατέχει δίπλωμα Bachelor of Science και Master’s in Education στον κλάδο της Λογοθεραπείας  από το University of Georgia, USA όπως επίσης και διδακτορικό τίτλο PhD από το City University of New York Graduate Center, NY, USA με γνωστικό αντικείμενο τις επιστήμες λόγου και ακοής. Δίδαξε ως Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών στις Διαταραχές Λόγου και Επικοινωνίας (Communication Sciences and Disorders) του Πανεπιστημίου Yeshiva που υπάγεται στη Σχολή Επιστημών της Υγείας του Ιατρικού Κολεγίου Albert Einstein College of Medicine, USA και ως επισκέπτρια Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (Τμήμα Κλινικής Γενετικής) και υπήρξε επιστημονική υπεύθυνος διαφόρων επιχορηγημένων ερευνητικών προγραμμάτων στην Κύπρο και στη Ευρώπη.  Είναι κάτοχος του πιστοποιητικό κλινικής ικανότητας (Certificate of Clinical Competence) του Αμερικανικού Συλλόγου Λογοπαθολόγων, (Αmerican Speech Language and Hearing Association), μέλος του Συνδέσμου Κλινικής Γλωσσολογίας και Φωνητικής (International Clinical Phonetics and Linguistics Association), του Συνδέσμου για Έρευνα στην Εξέλιξη του Παιδιού (Society for Research in Child Development) και επιστημονικό στέλεχος του Παγκοσμίου Συλλόγου Λογοπεδικής και Φωνιατρικής (ΙΑLP). Είναι επίσης εγγεγραμμένο μέλος του Συλλόγου Λογοπαθολόγων Κύπρου. Η ερευνητική της εργασία έχει δημοσιευτεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια με ερευνητικές ανακοινώσεις. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα χαρακτηριστικά της πρώιμης γλωσσικής ανάπτυξης και γλωσσικής αργοπορίας με στόχο τον εντοπισμό και την ανίχνευση προγνωστικών παραγόντων της χρόνιας γλωσσικής διαταραχής (ειδική γλωσσική διαταραχή, αναπτυξιακή λεκτική απραξία, διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, σχέση φωνολογικής ικανότητας και  σημασιολογικής ποικιλομορφίας. Επίσης εστιάζεται στην ανάπτυξη έγκυρων και αποτελεσματικών εργαλείων ανίχνευσης, αξιολόγησης και διάγνωσης προβλημάτων επικοινωνίας στον παιδιατρικό πληθυσμό με απώτερο στόχο την αποκατάσταση των διαταραχών της επικοινωνίας.

Full CV

 

ΜΕΛΗ

Έλενα Θεοδώρου – PhD, MSc, SLT, Εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος 

Η Έλενα Θεοδώρου είναι Λογοθεραπεύτρια και κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στο αντικείμενο της Γλωσσολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η διδακτορική της διατριβή πραγματεύτηκε την ανίχνευση και διάγνωση της (Ειδικής) Γλωσσικής Διαταραχής σε κυπριόπουλα, και αφού βαθμολογήθηκε με Άριστα βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Είναι κάτοχος πτυχίου Λογοθεραπείας από το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Πατρών και μεταπτυχιακού τίτλου MSc in Language and Communication Impairment in Children από το Πανεπιστήμιο του Sheffield. Εκπαιδεύτηκε στο γλωσσικό σύστημα ΜΑΚΑΤΟΝ, που μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με σοβαρές δυσκολίες επικοινωνίας και μαθησιακές δυσκολίες, και είναι αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του συστήματος. Καθόλη τη διάρκεια των βασικών της σπουδών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος. Η τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα αφορά τον εντοπισμό και διάγνωση παιδιών με (Ειδική) Γλωσσική Διαταραχή και τη χαρτογράφηση των γλωσσικών τους ικανοτήτων με απώτερο σκοπό την πιο αποτελεσματική παρέμβαση. Ασχολείται επίσης με τη διερεύνηση των παρεχόμενων υπηρεσιών λογοθεραπείας σε παιδιά με μη ή πολύ περιορισμένο επικοινωνιακό λόγο, εστιάζοντας στο πεδίο της Εναλλακτικής/ Επαυξητικής Επικοινωνίας. Επίσης, έχει εργαστεί και εργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ερευνητική της συμβολή έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια καθώς και δημοσιευτεί σε συλλογές και επιστημονικά περιοδικά. Όσον αφορά την κλινική της εμπειρία, εργάστηκε στο Υπουργείο Υγείας σαν Λογοθεραπεύτρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, εργάστηκε στη Δημόσια Δημοτική Εκπαίδευση σαν Ειδική Δασκάλα-Λογοθεραπείας και σαν Συνδετική Λειτουργός Ειδικής Εκπαίδευσης. Στα πλαίσια όπου εργάστηκε, παρείχε υπηρεσίες λογοθεραπείας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών γλώσσας, λόγου και επικοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως παρείχε υπηρεσίες λογοθεραπείας σε παιδιά με αναπτυξιακές και νευρολογικές διαταραχές, με γενετικά σύνδρομα, με γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες, με τραυλισμό κ.λ.π., και σε ενήλικες με διαταραχές φωνής, με νευρολογικές παθήσεις, κ.λ.π.. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Συλλόγου Λογοπαθολόγων Κύπρου. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου στο Συμβούλιο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού την περίοδο 2012-2015.

Full CV

Στοιχεία επικοινωνίας: eleni.theodorou@cut.ac.cy

 

Ηλιάδα Πάμπουλου – PhD, MSc, BSc, Εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος

Η Ηλιάδα Πάμπουλου σπούδασε λογοθεραπεία στο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα  Πατρών και συνέχισε τις σπουδές της στο King’s College London αρχικά για το MSc στην Υποστηρικτική Τεχνολογία και μετέπειτα για τις διδακτορικές τις σπουδές (PhD) στην χρήση των γραφικών συμβόλων σε σχολεία ενιαίας εκπαίδευσης.  Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον τομέα της Εναλλακτικής και Ενισχυτικής Επικοινωνίας, Υποστηρικτικής Τεχνολογίας καθώς επίσης σε θέματα που αφορούν την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες στα σχολεία ενιαίας εκπαίδευσης. Ως λογοθεραπεύτρια και ειδικός στην υποστηρικτική τεχνολογία,  μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Αγγλία όσον αφορά τα γραφικά σύμβολα (www.widgit.com). Έχει επίσης εργαστεί στο Symbol Inclusion Project (www.symbolsinclusionproject.org), στην Αγγλία, ως  ειδικός στην Εναλλακτική και Ενισχυτική Επικοινωνία και στη χρήση των γραφικών συμβόλων. Μέσω της κλινικής της εργασίας, έχει επίσης στηρίξει αρκετά παιδιά και ενήλικες με ελάχιστη ως καθόλου λειτουργική λεκτική επικοινωνία να επικοινωνήσουν με τους συνανθρώπους τους μέσω διαφόρων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στον τομέα της Εναλλακτικής και Ενισχυτικής Επικοινωνίας.

Full CV

Στοιχεία επικοινωνίας: eliada.pampoulou@cut.ac.cy

 

Λουκία Ταξιτάρη – D.Phil., M.Phil., Ba 

Η Λουκία Ταξιτάρη είναι ψυχο-γλωσσολόγος με ειδίκευση στη γλωσσική κατάκτηση, και έμφαση στη σημασιολογική/λεξιλογική ανάπτυξη. Η Λουκία κατέχει πτυχίο στην Ελληνική Φιλολογία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και M.Phil. από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Επίσης κατέχει D.Phil. στην Πειραματική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχοντας δουλέψει στο Oxford Babylab υπό την επίβλεψη του καθηγητή Kim Plunkett και έχοντας διεξάγει πειράματα στη γλωσσική ανάπτυξη με βρέφη. Η Λουκία έκανε ένα σύντομο μετα-διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Potsdam πριν κάνει ένα διάλειμμα από την έρευνα λόγω της γέννησης του γιου της. Μετά βρέθηκε στην Κύπρο όπου δουλεύει τα τελευταία χρόνια ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου διδάσκοντας μαθήματα Γλωσσολογίας, Ψυχολογίας της Γλώσσας, Γνωστικής Ανάπτυξης και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας. Επίσης μόλις ολοκλήρωσε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με εσωτερική χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Ίδρυμα Λεβέντη για την προσαρμογή του ερωτηματολογίου MacArthur-Bates Communicative Development Inventory στα Κυπριακά. Εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Θ.ΕΡ.ΑΠΟ. ερευνώντας τη σημασιολογική/λεξιλογική ανάπτυξη παιδιών με τυπική ανάπτυξη αλλά και αργή έναρξη λόγου, όπως επίσης και την αλληλεπίδραση μεταξύ λεξιλογικής και φωνολογικής ανάπτυξης.

Full CV

Στοιχεία επικοινωνίας: loukia.taxitari@cut.ac.cy

 

Σπύρος Αρμοστής – PhD, MPhil, BA 

Ο Σπύρος Αρμοστής σπούδασε Κλασικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από όπου αποφοίτησε το 2005. Συνέχισε τις σπουδές του στη Θεωρητική Γλωσσολογία (με ειδίκευση στη Φωνητική) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Αγγλία), από όπου απέκτησε MPhil (2006) και PhD (2011). Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα τη φωνητική των διπλών συμφώνων στην κυπριακή ελληνική. Έχει εργαστεί ερευνητικά και διδακτικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Φωνητικής, της Φωνολογίας, Κλινικής Γλωσσολογίας, καθώς και των Συστημάτων Γραφής. Ιδιαίτερη έμφαση στη μέχρι σήμερα έρευνά του έχει δοθεί στη μελέτη της κυπριακής ελληνικής καθώς και της κυπριακής αραβικής. Τέλος, ένα δευτερεύον ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι και η αρχαία ελληνική μουσική.

Full CV

Στοιχεία επικοινωνίας: spyros.armostis@cut.ac.cy

 

Κυριακή Κυριάκου – SLP.D., CCC-SLP Εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος 

H Κυριακή Κυριακού κατέχει δίπλωμα Bachelor of Arts with Distinction στο κλάδο της Γαλλικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας από το Brock University, Canada και Master of Science στο κλάδο των Διαταραχών Επικοινωνίας από το University of the District of Columbia, USA καθώς και διδακτορικό στη Λογοθεραπεία από το Nova Southeastern University, FL, USA με ειδίκευση στις διαταραχές φώνησης και στις τεχνολογίες ενισχυτικής επικοινωνίας. Δίδαξε ως επισκέπτρια Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Ακοής, Ομιλίας και Γλώσσας του Gallaudet University, USA και στο University of the District of Columbia, USA. Τώρα διδάσκει ως επισκέπτρια Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Λόγου, Γλώσσα και Διαταραχών Επικοινωνίας (Speech, Language and Communication Disorders) στο Nova Southeastern University καθώς και στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι κάτοχος του πιστοποιητικού κλινικής ικανότητας (Certificate of Clinical Competence) του Αμερικανικού Συλλόγου Λογοπαθολόγων και είναι μέλος του Αμερικανικού Συλλόγου Λογοπαθολόγων, του Αμερικανικού Συλλόγου Τραυλισμού (National Stuttering Association) και του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου. Είναι επίσης μέλος της ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος της ΑSHA για θέματα Διαταραχών Ροής (SIG #04). Εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης σε ερευνητικό εργαστήριο του πανεπιστημίου Gallaudet από το 2013 και στο εργαστήριο ΘΕΡΑΠΟ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2016. Τα κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς των φωνητικών διαταραχών, διαταραχών κατάποσης, διαταραχών ροής και ενισχυτικήs επικοινωνίαs.

Full CV

Στοιχεία επικοινωνίας: kyriaki.kyriakou@cut.ac.cy

 

Ιωάννης Φοινικέττος – PhD, MSc, BSc 

Είμαι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο της Στατιστικής από το Imperial College London. Η διδακτορική μου διατριβή είχε ως θέμα τους τυχαίους αριθμούς (Monte Carlo Simulation) με ειδίκευση στα γεγονότα πολύ μικρής πιθανότητας (Rare Event Simulation). Κατέχω ακόμη πτυχίο και μεταπτυχιακό στα μαθηματικά από το Imperial College London με ειδικότητα την Στατιστική και τα Καθαρά Μαθηματικά. Στο πτυχίο μου έχω βραβευτεί με το Gloucester Research Prize of Excellence.

Full CV

Στοιχεία επικοινωνίας: ioannis.phinikettos@cut.ac.cy

 

Δέσπω Μηναΐδου – M.S., CCC-SLP  Εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος 

Η Δέσπω Μηναΐδου είναι εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος από τη Λευκωσία. Τον Μάιο 1986 απόκτησε πτυχίο με τίτλο Bachelor of Science in «Teacher of the Speech and Hearing Handicapped», από το Long Island University- C.W. Post Campus στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Ακολούθως μετέβηκε στο The Pennsylvania State University, ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές με μερική υποτροφία από το  C.A.S.P. (Cyprus American Scholarship Program) του  Fulbright, από όπου το 1988 απόκτησε το Master of Science in Communication Disorders. Από τον Ιούνιο 1988 μέχρι και τον Μάιο 1989 εργάστηκε στην Βαλτιμόρη της Πολιτείας Maryland σε θέση επί σύμβαση σαν Ειδικευόμενος Λογοπαθολόγος, στις πτέρυγες κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων του Montebello Rehabilitation Hospital το οποίο είναι μέρος του University of Maryland Medical Systems. Από τον Ιούνιο 1989 είναι κάτοχος του Certificate of Clinical Competence από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Λογοπαθολόγων –Ακοολόγων(ASHA) και από τον Σεπτέμβριο 2005 είναι κάτοχος του Πιστοποιητικού Εγγραφής Λογοπαθολόγου από το Συμβούλιο Εγγραφής Λογοπαθολόγων Κύπρου. Στις αρχές του 1990, έγινε μέλος του Συνδέσμου Λογοθεραπευτών Κύπρου και από τότε μέχρι τον Ιούλιο 2013 διατηρούσε ιδιωτικό γραφείο στη Λευκωσία στο οποίο παρακολουθούσε ενήλικες και παιδιά με διαταραχές λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας και σίτισης/δυσφαγίας.  Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε παιδιά με νευρολογικές διαταραχές, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σφαιρική αναπτυξιακή διαταραχή, παιδιά με προβλήματα σίτισης και κατάποσης και με ενήλικες οι οποίοι παρουσιάζουν γνωστικές/ γλωσσολογικές διαταραχές. Από τον Αύγουστο 2013 έχει εργοδοτηθεί στο Πρόγραμμα Λογοθεραπείας του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ στη θέση Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου (ΣΕΛΚ) του oποίου διετέλεσε πρόεδρος για δύο θητείες και υπηρέτησε από διάφορες θέσεις όπως γραμματέας ΔΣ, μέλος της ομάδας επιμόρφωσης και μέλος της ομάδας για τη νομοθεσία.  Από το 2007-2013 ήταν εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ στην CPLOL (Μόνιμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Συνδέσμων Λογοθεραπευτών των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).  Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Εγγραφής Λογοπαθολόγων για δύο θητείες και ήταν μέλος της 1ης Συμβουλευτικής Επιτροπής σύμφωνα με τη νομοθεσία 117/89 περί Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι ενεργό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη διοργάνωση του Παγκύπριου Συνεδρίου για Γονείς  σαν εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ, μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου για τη Δυσλεξία, μέλος του Συνδέσμου συγγενών και φίλων ατόμων με αυτισμό ¨Μαζί» και εγγεγραμμένο μέλος του Αμερικανικού Οργανισμού Λογοπαθολόγων-Ακοολόγων (ASHA).   Είναι επίσης μέλος των ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος της ΑSHA για θέματα Διοίκησης και Εποπτείας (SIG #11) και για θέματα Δυσφαγίας (SIG#13).

Στοιχεία Επικοινωνίας: despo.minaidiou@cut.ac.cy

 

Ζωή Γερολέμου – BSc, Εγγεγραμμένη λογοπαθολόγος  

Η Ζωή Γερολέμου είναι Λογοπαθολόγος από τη Λεμεσό και είναι απόφοιτη από το Λύκειο Αγίου Αντωνίου Λεμεσού. Από το Φεβρουάριο του 2015 είναι κάτοχος πτυχίου Λογοθεραπείας από το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Ηπείρου Ιωαννίνων. Εκπαιδεύτηκε στο σύστημα Εναλλακτικής Επικοινωνίας, PECS, καθώς συμμετείχε και, συνεχίζει να συμμετέχει, και σε άλλα επιστημονικά σεμινάρια τα οποία αφορούν το τομέα της Λογοθεραπείας. Κατά την ολοκλήρωση του προπτυχιακού της τίτλου, η πτυχιακή της διατριβή είχε ως θέμα τη «Δημιουργία Ψηφιακού Υλικού για Αποκατάσταση της Αφασίας». Το συγκεκριμένο ψηφιακό υλικό αποτελείται από ασκήσεις προοριζόμενες για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και απευθυνόταν κυρίως σε ασθενείς με Αφασία Broca. Από το 2015 όπου πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση σε κέντρο Λογοθεραπείας στη Λεμεσό, μέχρι και σήμερα, η Ζωή ασχολείται κυρίως με παιδιά με αρθρωτικές και φωνολογικές δυσκολίες, καθυστέρηση λόγου και ομιλίας και ψυχοκινητική καθυστέρηση, παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές καθώς και με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Από το Νοέμβριο του 2015 έχει εργοδοτηθεί από το ΤΕΠΑΚ στο Πρόγραμμα Λογοθεραπείας στο Τμήμα Αποκατάστασης στη θέση του Ειδικού Επιστήμονα καθώς και στο εργαστήριο ΘΕΡΑΠΟ του τμήματος. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην ειδική επιστημονική ομάδα του ΘΕΡΑΠΟ, συμμετείχε στην ανάλυση γλωσσικών δεδομένων για την έρευνα με τίτλο «Πρώϊμοι δείχτες για πρόβλεψη του Μέσου Μήκους Εκφοράς (ΜΜΕ) και του μεγέθους του Λεξιλογίου με βάσει τις φωνητικές ικανότητες των παιδιών» («Early Language markers predicting MLU and vocabulary size from children’s phonetic abilities»). Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Κονγκρέσο Λογοθεραπείας τον Αύγουστο του 2016 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Παράλληλα, βρίσκεται και στην ομάδα της κας. Κάκιας Πετινού για την στάθμιση τεστ αξιολόγησης εκφραστικού και παραγωγικού λόγου στον ελληνοκυπριακό πληθυσμό για παιδιά από 2 – 4,11 χρονών.

Η Ζωή είναι εγγεγραμένη Λογοπαθολόγος Κύπρου από το 2016.

Στοιχεία επικοινωνίας: zoe.gerolemou@cut.ac.cy

 

Ειρήνη Γαβριήλ – BSc, Εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος  

Η Γαβριήλ Ειρήνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό από που και αποφοίτησε με βαθμό « Άριστα» από το Λανίτειο Λύκειο Β. Κατάφερε, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις να εισαχθεί στην Σχολή Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών στο Τμήμα Λογοθεραπείας. Τον Νοέμβριο του 2011 αποφοίτησε από το τμήμα Λογοθεραπείας αφού και ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Εκεί είχε τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί σε διαταραχές επικοινωνίας καθώς και σε δυσκολίες κατάποσης σε ενήλικες. Έκτοτε είναι εγγεγραμμένο μέλος του Συλλόγου Λογοπαθολόγων Κύπρου. Η πτυχιακή της εργασία είχε θέμα την κατάκτηση των μονών συμφώνων /s/ και /t/ της Νέας Ελληνικής από Κύπριους φυσικούς ομιλητές ανάλογα με την επιρροή  που δέχονται από το περιβάλλον. Η πτυχιακή εργασία  βαθμολογήθηκε με βαθμό «Άριστα» και αργότερα  το Σεπτέμβριο του  2012 , συμμετείχε στο συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Διαταραχές» που διοργανώθηκε από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πατρών. Παρακολούθησε και συνεχίζει να παρακολουθεί διάφορες μεθόδους και προγράμματα θεραπείας σχετικά με την επιστήμη της  Λογοθεραπείας προκειμένου να εκπαιδεύεται συνεχώς και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται στο χώρο. Αναφέρονται ενδεικτικά μερικά, κατάρτιση του PECS, θεραπευτική Παρέμβαση στη Στοματική Κοιλότητα για Βελτίωση της  Ομιλίας και Σίτισης ( Oral  Placement Therapy for Speech Clarity and Feeding). Παράλληλα εργοδοτήθηκε σε Κέντρο Ημέρας με Ενήλικες με ειδικές ανάγκες, στη Λεμεσό. Ακολούθως, το Νοέμβριο του 2015 εργοδοτήθηκε στο ΤΕΠΑΚ στο Τμήμα Αποκατάστασης, ως εξωτερικός ειδικός συνεργάτης, καθώς και στο εργαστήριο ΘΕΡΑΠΟ, όπου και συμμετείχε στην ανάλυση γλωσσικών δεδομένων για έρευνα που αφορούσε : « Τους Πρώϊμους δείχτες για πρόβλεψη του Μέσου Μήκους Εκφωνήματος (ΜΜΕ), για παρουσίαση που διεξήχθη στο Δουβλίνο το 2016. (Early language markers predicting MLU and vocabulary size from children’s phonetic abilities at the IALP World Congress 2016 at Dublin, Ireland). Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στη στάθμιση τεστ αξιολόγησης γλωσσικής ικανότητας, που θα εξεταστούν τόσο η αντίληψη όσο και η έκφραση/ παραγωγή, σε παιδιά  ηλικίας από 2 χρονών μέχρι 4,11 χρονών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: irene.gabriil@cut.ac.cy

 

Χριστίνα Νικολ Γιαννίκα, PhD, MA, BA, CELTA, Certificate in Online Tutoring, Certificate in Creative Writing

Η Χριστίνα Γιαννίκα ειδικεύεται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, είναι διδάσκουσα της Προϋπηρεσιακής Κατάρτησης, εκπαιδευτικός σύμβουλος (αγγλικής), ερευνήτρια και συντάκτης. Έχει διδάξει αγγλικά για όλες τις ηλικίες σε μαθητές στην Ελλάδα, Αγγλία και Κύπρο. Έχει διδάξει μαθήματα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας σε φοιτητές σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στο London Metropolitan University, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα βασίζονται στον τομέα της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, και ειδικεύεται στους τομείς της εκμάθησης ξένων γλωσσών, της εκμάθησης γλωσσών με τη βοήθεια ηλεκροτνικού υπολογιστή (CALL), την αξιολόγηση και την επαγγελματική ανάπτυξη της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας. Έχω συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα με επίκεντρο:

  1. Η χρήση των παιχνιδιών στην αξιολόγηση, 2. Ψηφιακή αφήγηση και δημιουργικότητα, 3. Η χρήση blogs για την ανάπτυξη του γραμματισμού L2, 4. Η χρήση Vlogs για την ανάπτυξη δεξιοτήτων L2 Speaking, 5. Ειδική εκπαίδευση στα κυπριακά σχολεία, 6.  Μικτή Μάθηση, 7. Προσωπικά αφηγήματα μικρών παιδιών στη μητρική τους γλώσσα. 

Η Χριστίνα Γιαννίκα εργάζεται στο Κέντρο Γλωσσών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και στο τμήμα Επιστημών της Αγωγής (Προϋπηρεσιακή Κατάρτηση) Πανεπιστημίου Κύπρου. Είμαι επίσης στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή Αγγλικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, στο Editorial board of TESOL Journal και στην Προεδρία της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για την Εκπαίδευση Καθηγητών EuroCALL.

Στοιχεία επικοινωνίας: christina.giannikas@cut.ac.cy

Προσωπική Ιστοσελίδα: https://christinagian.wixsite.com/christinagiannikas 

Ανδρούλλα Αθανασίου, PhD, MA, BA

Η Δρ. Αντρούλλα Αθανασίου ανήκει στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Κέντρου Γλωσσών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με ειδικότητα στη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Μεθοδολογία Διδασκαλίας Αγγλικών από το Warwick University (2000) και στην Εκπαιδευτική Ηγεσία από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2012), όπως επίσης και διδακτορικό στη Διδασκαλία των Αγγλικών από το Warwick University (2005). Έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη προγραμμάτων Αγγλικής γλώσσας και πτυχιακών προγραμμάτων της Αγγλικής φιλολογίας. Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο και Αγγλικά για ακαδημαϊκούς σκοπούς στο Warwick University. Εκτός από τη διδασκαλία των Αγγλικών για Ειδικούς Σκοπούς, διδάσκεικαι το προπτυχιακό μάθημα ‘Θέματα Διγλωσσίας και Πολυγλωσσίας στη Λογοθεραπεία’ στους τεταρτοετείς φοιτητές της Λογοθεραπείας. Επίσης διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘ΜΑ in CALL’, το οποίο προσφέρεται από το Κέντρο Γλωσσών του ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την προώθηση της Αυτόνομης Μάθησης και Συνεργασιακής Μάθησης, την ανάπτυξη εγχειριδίων για Αγγλικά για Ειδικούς Σκοπούς, όπως και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη Διδασκαλία των Αγγλικών σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στη Διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας μέσω της Τεχνολογίας και στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και στην εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας με βάση το Common European Framework of References for Languages (CEFR).

CV

Στοιχεία Επικοινωνίας: androulla.athanasiou@cut.ac.cy