ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Στο εργαστήριο εργοδοτούνται σήμερα επιστημονικοί συνεργάτες που ο καθένας σχεδιάζει, συντονίζει και εκπονεί μελέτες στα πλαίσια των ερευνητικών παραμέτρων του εργαστηρίου με κύρια ερευνητική υπεύθυνο την Prof. Κάκια Πετεινού.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝH

Prof. Κάκια Χρ. Πετεινού – Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης, πρόγραμμα Λογοθεραπείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

H Κάκια Πετεινού γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Δομέτιο στη Λευκωσία και αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα» από το Γυμνάσιο Θηλέων Κύκκου. Κατέχει δίπλωμα Bachelor of Science και Master’s in Education στον κλάδο της Λογοθεραπείας  από το University of Georgia, USA όπως επίσης και διδακτορικό τίτλο PhD από το City University of New York Graduate Center, NY, USA με γνωστικό αντικείμενο τις επιστήμες λόγου και ακοής. Δίδαξε ως Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών στις Διαταραχές Λόγου και Επικοινωνίας (Communication Sciences and Disorders) του Πανεπιστημίου Yeshiva που υπάγεται στη Σχολή Επιστημών της Υγείας του Ιατρικού Κολεγίου Albert Einstein College of Medicine, USA και ως επισκέπτρια Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (Τμήμα Κλινικής Γενετικής) και υπήρξε επιστημονική υπεύθυνος διαφόρων επιχορηγημένων ερευνητικών προγραμμάτων στην Κύπρο και στη Ευρώπη.  Είναι κάτοχος του πιστοποιητικό κλινικής ικανότητας του Αμερικανικού Συλλόγου Λογοπαθολόγων, (Αmerican Speech Language and Hearing Association), μέλος του Συνδέσμου Κλινικής Γλωσσολογίας και Φωνητικής (International Clinical Phonetics and Linguistics Association), του Συνδέσμου για Έρευνα στην Εξέλιξη του Παιδιού (Society for Research in Child Development) και επιστημονικό στέλεχος του Παγκοσμίου Συλλόγου Λογοπεδικής και Φωνιατρικής (ΙΑLP). Είναι επίσης εγγεγραμμένο μέλος του Συλλόγου Λογοπαθολόγων Κύπρου. Η ερευνητική της εργασία έχει δημοσιευτεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια με ερευνητικές ανακοινώσεις. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα χαρακτηριστικά της πρώιμης γλωσσικής ανάπτυξης και γλωσσικής αργοπορίας με στόχο τον εντοπισμό και την ανίχνευση προγνωστικών παραγόντων της χρόνιας γλωσσικής διαταραχής (ειδική γλωσσική διαταραχή, αναπτυξιακή λεκτική απραξία, διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, σχέση φωνολογικής ικανότητας και  σημασιολογικής ποικιλομορφίας. Επίσης εστιάζεται στην ανάπτυξη έγκυρων και αποτελεσματικών εργαλείων ανίχνευσης, αξιολόγησης και διάγνωσης προβλημάτων επικοινωνίας στον παιδιατρικό πληθυσμό με απώτερο στόχο την αποκατάσταση των διαταραχών της επικοινωνίας.

ORCID: 0000-0001-6580-5190

Επικοινωνία: kakia.petinou@cut.ac.cy

CV 

 

ΜΕΛΗ

Έλενα Θεοδώρου – PhD, MSc, SLT, Εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος 

Η Έλενα Θεοδώρου είναι Λογοθεραπεύτρια και κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στο αντικείμενο της Γλωσσολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.   Είναι κάτοχος πτυχίου Λογοθεραπείας από το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Πατρών και μεταπτυχιακού τίτλου MSc in Language and Communication Impairment in Children από το Πανεπιστήμιο του Sheffield. Η τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα αφορά τον εντοπισμό και διάγνωση παιδιών με (Ειδική) Γλωσσική Διαταραχή και τη χαρτογράφηση των γλωσσικών τους ικανοτήτων με απώτερο σκοπό την πιο αποτελεσματική παρέμβαση.

ORCID: 0000-0003-3951-7886

Επικοινωνία: eleni.theodorou@cut.ac.cy

CV

 

Ηλιάδα Πάμπουλου – PhD, MSc, BSc, Εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος

Η Δρ. Ηλιάδα Παμπούλου είναι Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι Λογοθεραπεύτρια και Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Τεχνολογία. Οι ερευνητικές της δραστηριότητες επικεντρώθηκαν σε μια σχετικά νέα περιοχή στην Κύπρο, εκείνη της Augmentative and Alternative Communication (AAC). Συγκεκριμένα, η έρευνά της ασχολείται με: γραφικά σύμβολα, αξιολόγηση AAC, υποστήριξη που παρέχεται σε άτομα με πολύπλοκες ανάγκες επικοινωνίας από τους φροντιστές καθώς και την αποδοχή και εγκατάλειψη των συστημάτων AAC. Όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες έχουν παρακινηθεί από την επιθυμία της να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται σε άτομα με πολύπλοκες ανάγκες επικοινωνίας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

ORCID: 0000-0001-6904-195X

Επικοινωνία: eliada.pampoulou@cut.ac.cy

CV

 

Λουκία Ταξιτάρη – D.Phil., M.Phil., Ba 

Η Λουκία Ταξιτάρη είναι λέκτορας στο τμήμα ψυχολογίας του Νεάπολις και ειδικεύεται στην γλωσσική κατάκτηση, ιδιαίτερα στην πρώιμη λεξική και σημασιολογική ανάπτυξη. Εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Θ.ΕΡ.ΑΠΟ. ερευνώντας τη σημασιολογική/λεξιλογική ανάπτυξη παιδιών με τυπική ανάπτυξη αλλά και αργή έναρξη λόγου, όπως επίσης και την αλληλεπίδραση μεταξύ λεξιλογικής και φωνολογικής ανάπτυξης.

Eπικοινωνία: loukia.taxitari@cut.ac.cy

CV

 

Δρ. Χριστίνα Γιαννίκο-PhD, MA, BA, CELTA, Certificate in Online Tutoring, Certificate in Creative Writing

Η Δρ Γιαννίκα είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον τομέα της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας. Είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Έρευνας, Γλωσσολόγος, Επιμορφώτρια Εκπαιδευτικών, Διαδικτυακός Εκπαιδευτικός, Διδάσκουσα σε προγράμματα EAP / ESP, Ερευνήτρια, Συγγραφέας Υλικών και Συντάκτης. Εργάζεται στον τομέα της γλωσσικής εκπαίδευσης για πάνω από 15 χρόνια. Είναι η ιδρύτρια της CG Education & Research Consultancy και εργάζεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπου διδάσκει μαθήματα στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Η Δρ. Γιαννίκα έχει ένα ισχυρό ερευνητικό έργο στον τομέα αυτό και έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά, τόμους, ενημερωτικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

ORCID: 0000-0002-5653-6803

Επικοινωνία: christina.giannikas@cut.ac.cy

Ιστοσελίδα: https://christinagian.wixsite.com/christinagiannikas και Google Scholar

 

Σπύρος Αρμοστής – PhD, MPhil, BA

Ο Σπύρος Αρμοστής είναι Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος πτυχίου MPhil και διδακτορικού τίτλου στη Γλωσσολογία (Φωνητική) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και BA in Classics από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν κυρίως στους τομείς της φωνητικής, της φωνολογίας, της κοινωνιογλωσσολογίας και της κλινικής γλωσσολογίας. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες έχουν επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως τη τεκμηρίωση και την αναζωογόνηση της γλώσσας, την εκμάθηση της ξένης γλώσσας και τη πραγματιστική.

ORCID: 0000-0003-2927-2096

Επικοινωνία: armostis@ucy.ac.cy

CV

 

Δρ. Κυριακή Κυριάκου – SLP.D., CCC-SLP Εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος

Η Δρ. Κυριακή Κυριάκου είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Παθολογία Γλώσσας και Ομηλίας απο το Πανεπιστήμιο Nova Southwestern, FL, ΗΠΑ, με ειδίκευση στις διαταραχές φώνησης και στις τεχνολογίες ενισχυτικής επικοινωνίας. Εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης σε ερευνητικό εργαστήριο του πανεπιστημίου Gallaudet από το 2013 και στο εργαστήριο ΘΕΡΑΠΟ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2016. Τα κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς των φωνητικών διαταραχών, διαταραχών κατάποσης, διαταραχών ροής και ενισχυτικήs επικοινωνίαs.

ORCID: 0000-0002-9537-1829

Επικοινωνία: Kyriaki.kyriakou@cut.ac.cy

CV

 

Δρ. Ιωάννης Φοινικέττος – PhD, MSc, BSc 

Ο Δρ. Ιωάννης Φοινικέττος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο της Στατιστικής από το Imperial College London. Εργάζεται ως βοηθός ερευνητικής στατιστικής στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ως μαθηματικός στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι τρέχοντες ερευνητικοί του τομείς είναι στατιστικές μέθοδοι επικοινωνίας και φωνητικών διαταραχών.

Επικοινωνία: ioannis.phinikettos@cut.ac.cy

CV

 

Δέσπω Μηναΐδου – M.S., CCC-SLP  Εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος 

Η Δέσπω Μηναΐδου είναι εγγεγραμμένη Λογοπαθολόγος από τη Λευκωσία. Είναι κάτοχος πτυχίου από το πανεπιστήμιο του Long Island και μεταπτυχιακού τίτλου απο το Pennsylvania State University των ΗΠΑ. Εργάζεται στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας του CUT ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

Επικοινωνία: despo.minaidiou@cut.ac.cy

CV

 

Χριστόδουλος Μονογιός, 

Ο Χριστόδουλος Μονογιός είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας και ανώτερου διπλώματος εκπαίδευσης στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι. Εργάζεται επί του παρόντος ως εκπαιδευόμενος σε διάφορα ινστιτούτα που εστιάζουν στο ιατροδικαστικό περιβάλλον της ψυχολογίας. Έχει επίσης εκπαιδευτεί στη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων και βοηθά στην εκτέλεση πειραματικών παραδειγμάτων σε παιδιά με καθυστερημένη ανάπτυξη της γλώσσας.

Επικοινωνία: cmonogios@protonmail.com

CV

 

Δρ. Kυριάκος Aντωνίου-PhD

Ο Κυριάκος Αντωνίου κατέχει πτυχίο στην Ελληνική Λογοτεχνία (με εξειδίκευση στη Γλωσσολογία) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία από το University College London. Το 2015, απέκτησε διδακτορικό στη Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία (με έμφαση στην ψυχογλωσσολογία) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Πριν ενταχθεί στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο μιας διετούς ατομικής υποτροφίας Marie Skłodowska-Curie.

ORCID: 0000-0002-5542-7736

Επικοινωνία: kyriakos.antoniou@cut.ac.cy

CV

ΜΕΛΗ ΤΟΥ IALP

Dr. Yvette Hus, PhD SLP ooaq ialp asha-affiliate

Η Δρ. Yvette Hus είναι επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στη Γλωσσική Τόνωση και Εκπαίδευση για γλωσσικά διαφορετικές κοινότητες. Eίναι μέλος του IALP και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα, πρακτικά συνεδρίων, ένα κεφάλαιο σχετικά με τον αλφαβητισμό και τα μεταγλωσσικά θέματα των πολύγλωσσων παιδιών με διαταραχές του λόγου.

https://www.researchgate.net/profile/Yvette_Hus

Επικοινωνία: yhus@videotron.ca

 

Μαρία Χριστοπούλου- Ph.D., MOP, SLP, CSS

Η Μαρία Χριστοπούλου είναι καθηγήτρια στη Σχολή Υγείας και Επιστημών, Τμήμα Διαταραχών Επικοινωνίας, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ιδρυτής και Διευθύντρια της Κλινικής Ομιλίας, Γλώσσας, Ακοής του πανεπιστημίου. Η Prof. Χριστοπούλου έχει αποκτήσει πτυχίο, MSc, PhD. σε διαταραχές επικοινωνίας, διοίκηση στην εκπαίδευση και διαχείριση προγραμμάτων, με 25 χρόνια στην εκπαίδευση/ειδική αγωγή για παιδιά κάτω των 12 ετών, διευθύνει ένα ειδικό ιδιωτικό σχολείο.

Επικοινωνία: M.Christopoulou@euc.ac.cy

 

Dr. Katandria Love Johnson- DrPH, MS, MA, CCC-SLP, CAS, CPH, CPCRT, IN, LM

Η Δρ. KL Johnson είναι ένας πολυγλωσση, πιστοποιημένη παθολόγος γλώσσας και ομιλίας, γλωσσολόγος, πιστοποιημένη και ειδικός στον αυτισμό, πιστοποιημένη ερευνήτρια δημόσιας υγείας, πιστοποιημένη στη θεραπεία ζωτικής σημασίας και γνωστικής αποκατάστασης, ολοκληρωμένης διατροφής και lifestyle medicine. Είναι η ιδρύτρια της υγειονομικής περίθαλψης της Dr. Love, μιας μη κερδοσκοπικής βοήθειας που βοηθά τις πολυπολιτισμικές οικογένειες να αποκτήσουν συνεχής φροντίδας για παιδιατρικές θεραπείες αποκατάστασης, καθώς και την ιατρική Dr. Love’s Integrative Nutrition and Lifestyle Medicine.

Επικοινωνία: amortcu@yahoo.com

 

Dr. Li-Rong Lilly Cheng

Η Prof. Li-Rong Lilly Cheng υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Ομιλίας, Γλώσσας και Ακοής και εκτελεστικός διευθυντής του Κινεζικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Είναι η τέος πρόεδρος του Συμβουλίου Πολυπολιτισμικών Θεμάτων για την Αμερικανική Ένωση Ομιλίας, Γλώσσας και Ακοής (ASHA) και διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης για τη Διεθνή Ένωση Λογοπεδικής και Φωνιατρικής (IALP) και είναι τέος Πρόεδρος του IALP. Είναι μέλος της ASHA και έλαβε το Honours της ASHA (την υψηλότερη τιμή) το 2013. Επιλέχθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ABC ως μία από τις 25 πιο σημαντικές γυναίκες στην ιστορία του Σαν Ντιέγκο. Η καθηγήτρια Τσενγκ ήταν Πρόεδρος του Κεφαλαίου Phi Beta Delta στο SDSU. Το 2015, η Prof. Cheng έδωσε τιμή από τον Ασιατικό Ειρηνικό Σύνδεσμο Ομιλίας Γλώσσας και Ακρόασης για τέσσερις δεκαετίες έρευνας και υπηρεσιών στους πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έχει γράψει πολλά βιβλία και ερευνητικά άρθρα πάνω σε αυτό το θέμα.

Επικοινωνία: lcheng@sdsu.edu

CV

 

Skye Nandi Adams – MSc, BSc, Registered Speech Language Pathologist

Η Skye Nandi Adams είναι λέκτορας στο Τμήμα Παθολογίας Γλωσσικής Ομιλίας στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στη Νότια Αφρική. Είναι κάτοχος πτυχίου στην παθολογία της γλώσσας και ομιλίας από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και κατέχει MSc στην ανάπτυξη γλωσσών από το University College London. Είναι διδακτορική ερευνήτρια με ειδίκευση στην εξερεύνηση των ωρών γεύματος για οικογένειες με παιδιά με ASD στο Gauteng της Νότιας Αφρικής.

ORCID: 0000-0002-6388-0960

Επικοινωνίαskye.adams@wits.ac.za

 

Δρ. Natalie Neubauer- Ed.D., CCC-SLP

Η Δρ. Natalie Neubauer είναι Αναπληρώτρια Κοσμήτορας Προπτυχιακής και Κλινικής Εκπαίδευσης στη Σχολή Υγείας και Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Seton Hall. Επιβλέπει προπτυχιακούς φοιτητές διπλού πτυχίου στα προγράμματα επιστήμης υγείας. Έχει διδάξει μαθήματα διάγνωσης και κλινικών μεθόδων και έχει αναπτύξει το πρόγραμμα σπουδών κλινικής εκπαίδευσης για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα παθολογίας λόγου-γλώσσας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν παιδιατρική σίτιση, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, διεπαγγελματική εκπαίδευση, κλινική επίβλεψη και καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας. Έχει δημοσιευτεί και έχει λάβει επιχορηγήσεις για πολλά ερευνητικά έργα.

Contactnatalie.neubauer@shu.edu